Örter i knippen

Klassiska örtknippen binds ihop till en matkrydda. Känner du till dessa?

Bouquet garni ï¾ innehåller vanligtvis timjan- och persiljekvistar samt lagerblad. Man kan även lägga till ett purjolöksblad eller skaftet från bladselleri. I södra Frankrike brukar man ibland lägga till bitar av apelsinskal; i Italien oregano och vitlök. Bouquet garni passar till långkok.

Fines herbesï¾  består av vårens körvel, gräslök och dragon. Ibland har man även med persilja. I denna blandning hackar man örterna och tillsätter dem i den färdiga eller nästan färdiga maten. ”Fina örter” passar bra till omeletter, färskost och såser.

Herbes de Provence ï¾ har en rad olika innehåll. Grundblandningen består av timjan, oregano eller mejram, rosmarin, basilika, salvia eller kyndel samt lagerblad. Herbes de Provence passar bra till vegetariska rätter, framför allt tomatbaserade sådana, grillat kött och grillspett samt mat med ost.