Paprika

Inhemska företag klarar av att producera paprika för att täcka efterfrågan i maj–oktober.

Konsumenterna har tagit emot den inhemska paprikan väl. Alla detaljhandlare har dock inte inhemsk paprika i sitt sortiment, vilket gör marknaden utmanande.

En annan förklaring till den låga marknadsandelen är att det saknas en odlingstradition samt de låga priserna på holländsk och polsk importpaprika.

Mångsidig färgklick

Paprikanï¾ (Capsicum annuum) finns i flera färger, former och smaker. Paprikan delas in efter smakstyrka i söt grönsakspaprika och stark, eldig kryddpaprika som används som krydda. Alla paprikor innehåller ämnet capsaicin, som orsakar en brännande känsla i de nervceller som förnimmer smärta.

Enastående grönsakspaprika

Grönsakspaprikor är stora och antingen kantiga, runda eller koniska. Smaken varierar beroende på sort, från väldigt söt till ganska mild. Grönsakspaprikorna har en mycket bred färgskala. De kan vara gröna, gula, röda, orangea, vita eller svart blåröda.

Gröna paprikor är råa paprikor som blir gula eller röda när de mognar. Gula och röda paprikor är söta, medan gröna och blåröda har en bitter smak.

Grönsakspaprikor kan användas till mycket. De kan användas som de är i till exempel sallader, på smörgåsen, på ostbrickan och som dippgrönsak. Tillagad kan paprikan användas i såser, soppor, grytor, wokade rätter och på grillen. Paprikapulver är en vanlig krydda inom matlagning.

Eldig kryddpaprika

Kryddpaprikor, dvs. chilifrukter, är mindre än grönsakspaprikor. Den brännande och skarpa smaksensationen kommer från capsaicinet. Kryddpaprikor innehåller avsevärt mycket mer capsaicin än grönsakspaprikor. Capsaicinet sitter i fröfästet i fruktens mellanväggar och i de ljusa förlängningarna av mellanväggarna på insidan av frukten.

Capsaicinhalten avgör hur stark kryddpaprikan är: till exempel Hungarian sweet chili och cherry pepper samt en del pepperonifrukter är milda. Dutch chili är medelstark, liksom en del jalapeño- och pepperonifrukter. Cayennepeppar, piri piri, serrano, tabasco och habanero samt en del jalopeñofrukter har en eldig, mycket stark smak.

De starkaste kryddpaprikorna bör hanteras med gummihandskar. Det brännande capsaicinet fastnar lätt på bara händer. Capsaicinet kan tvättas bort med matolja och diskmedel. Vidrör inte ögonens eller näsans slemhinnor eller andra känsliga ställen på huden efter att du har hanterat chili. Undvik också att röra vid barn.

Den idealiska förvaringstemperaturen för paprika är 10–14 grader. Paprika ska förvaras i plast så att den inte torkar ut.

P.S. Chili är Årets grönsak 2013. Läs mer!