Smaker från hela världen

Örter bör användas varierat under hela året. De fräschar upp maten och humöret till både vardag och fest.

Energi till vinterns vardagsrätter

I januari och februari äter vi enkel hemlagad mat: soppor, grytor och ugnslagad mat. Färska örter förnyar och fräschar upp gamla bekantingar som potatis, lök, rotfrukter och vinterkål. Köttfärs kräver också basilika, oregano eller någon annan färsk ört.

Prova att servera potatisen med körvel, mynta eller dragon som alternativ till dill och persilja. Potatismoset får nytt liv med färska örter som blandas i moset i form av örtolja. Rostad potatis och rostade rotfrukter tycker fortfarande om timjan och rosmarin.

Aromen från timjan går bra ihop med lök – prova även mynta eller basilika. Moroten blir ännu godare med koriander, salvia, dragon eller mynta. Timjan förhöjer smaken på rödbeta, och rosmarin eller japansk persilja framhäver alla rotfrukter. Vinterns kålrätter kräver framför allt kyndel eller mejram. Citronmeliss går bra ihop med kål.

I början av året är det gott med baljväxter, torkade ärtor och bönor. Kom ihåg kyndel och mejram när du kokar torkade ärtor och bönor. Libbsticka, även kallad selleriört, passar bra i alla soppor och buljonger. Dill hör obönhörligen ihop med lake och rom. Till kan även kombineras med mynta, till exempel vid tillagning av strömming.

Vinterns heta drycker och efterrätter med citrus smakar bäst med mynta, kanelbasilika, citronmeliss och citronbasilika.

Våren för med sig ljus och färg

Mars tar oss till påsken, ljuset och våren. Denna årstid är örternas tid. Körvel, skogsskräppa och röd basilika används i mängder i svamp- och grönsaksrätter. Ost, yoghurt och mat med kvarg fräschas upp med koriander, mynta, citronbasilika, citronmeliss och kanelbasilika. Timjan och dill smaksätter fisk, medan rosmarin och mynta förhöjer smaken på lamm. Mynta hör också ihop med chokladefterrätter.

Äggrätter passar ihop med många örter, som t.ex. dragon, salvia och körvel. Kyckling och kalkon kan också kombineras med flera örtsmaker: basilika, koriander, kyndel, mynta eller dragon. Man kan även smycka påskbordet med örter och lägga kvistar av örter i vattenkannan för att smaksätta dricksvattnet. Prova att smaksätta vattnet med t.ex. citronmeliss.

Fiskrätter fräschas upp med citron och örter. Timjan, dill, körvel, koriander, citronmeliss, till och med basilika och dragon och bland även rosmarin passar till sommarens fiskrätter. Till sallader, såser, drycker och marinader kan man testa lavendel.

Från och med månadsskiftet april–maj kan man njuta av färsk sparris. Dragon är en elegant ingrediens i sparrissåsen. På vårens avslutnings- och studentfester används örter för att dekorera såväl salta som söta rätter. Basilika och tomat, dill och gravad fisk, blad och skott från olika örter i grönsallader och som fyllning i pajer doftar och smakar gott. Söta kakor blir också finare om de smyckas med örtblad.

Sommar vid grillen

På sommaren grillar och äter vi på balkongen, altanen och gården. Rosmarinstjälkar passar bra på grillspettet eller kan bindas ihop till ett knippe att pensla grillmaten med. Grillade tomater tycker om de flesta örter, till exempel vanlig basilika, koriander, oregano, röd basilika och salvia. Medelhavsmat, fräsch mat och somrig mat kräver alltid färska örter. Basilika, oregano, mejram och timjan sprider sina dofter vid matlagningen. Vid skördetid är utbudet av grönsaker som störst. Zucchini och aubergine, paprikor och tomater, rotfrukter i knippor och lök behöver kompletteras med aromerna av färska örter.

Sommarens jordgubbar smakar gott med sirap som smaksatts med basilika och till och med rosmarin. Prova gärna libbsticka eller citronbasilika på glassen. På kräftskivan ska man ha färsk dill och krondill.

Stekt and blir perfekt om den kombineras med timjan. Kantareller och andra svampar tycker om körvel. Söta morötter smaksatta med salvia eller dragon tar dig till smakhimlen. Sommarens sallader tycker om alla milda örter.

Kraftiga smaker till hösten

Snabba wokrätter är som gjorda för färska örter. Aromerna hinner inte avdunsta och örterna förlorar inte sitt utseende. Koriander, perilla, tahtsai, thaibasilika och röd basilika är några alternativ för wokpannan. Pizzor blir fräschare med mycket ruccola på ytan, och tomatsåsen ska naturligtvis ha oregano eller mejram.

Höstlamm samt älg- och renkött tycker om starka örter som rosmarin och timjan. Mejram, kyndel, libbsticka och salvia smaksätter höstens fläsk- och korvrätter, kål, inälvsmat och buljonger. Fyllningen i gås och anka kan kompletteras med örtkvistar och t.ex. äpple och mynta.

Mustiga kålrötter, fylliga rödbetor och mjölig potatis kräver aromatiska örter. Pastarätter törstar efter salvia, basilika och t.ex. koriander. Bredbara smörgåspålägg kan kryddas med olika blandningar av färska örter.

I vintermörkret smakar den ljusa glöggen gott med kanelbasilika, medan fruktsalladerna smaksätts med rosmarin eller citronmeliss. Under julbordssäsongen kan man smaksätta de söta rotfruktsrätterna med flera olika örter.

Julbordets skink- och kalkonfat dekoreras med rosmarin och timjan. Julfisken serveras med mycket dill, och efterrätterna toppas med citronbasilika och citronmeliss.