Chili är Årets grönsak 2013

Kryddpaprikor, dvs. chili, blir allt mer populära.  Den färgglada och eldiga chilin lämnar ingen oberörd – antingen älskar man den eller så hatar man den.

Chilin kommer från Sydamerika, där den har odlats och förädlats i uppemot 10 000 år. De fem vanligaste sorterna har valts ut för kommersiell odling och finns i hundratusentals olika underarter. Man känner till nästan ett trettiotal vilda chiliarter.

Capsicum annuum, eller söt paprika, är den mest kända paprikan i Finland. Starka kryddpaprikor ingår i samma art. Andra viktiga chilisorter är bl.a. Capsicum chinense, Capsicun frutencens, Capsicum baccatum och Capsicum pubescens.

Capsaicinoider, speciellt capsaisinföreningen, gör chilifrukterna eldigt starka. De åstadkommer en förnimmelse av smärta och sveda, vilket i sin tur frigör endorfin som ger en känsla av välbehag. Man kan även utveckla ett visst beroende av chili.

Vatten hjälper inte mot den brännande känslan som de fettlösliga capsaicinoiderna orsakar. Feta mjölkprodukter eller bröd hjälper bäst. Man bör också skydda händerna när man hanterar chili. Fröfästena är den starkaste delen av chili.

Capsaicin har konstaterats ha en del hälsofrämjande egenskaper. Den ökar bland annat ämnesomsättningen. Chili innehåller också mängder av vitaminer, främst C- och E-vitamin.

Scoville visar styrkan

Styrkan på chili mäts med Scoville-skalan. Värdet på rent capsaicin är 16 miljoner. Söt paprika har 0 scoville.

Trinidad Mogura Scorpion är den starkaste chilisorten; den mäter hela 2 miljoner scoville. Habanero har en styrka på en halv miljon scoville.

I matbutiken anges styrkan oftast på en skala på 0–10. Habanero är en tia, så chili som är starkare än så anges med extra plus. Styrkan ökar inte jämnt, utan skillnaden mellan till exempel 9 och 10 är avsevärt mycket större än steget från 1 till 2.

Låt chilin bestämma takten

Chili är ett mångsidigt tillskott i matlagningen. Den kan användas som krydda i kött- och fiskrätter, vegetariska rätter, sallader och efterrätter. Om du inte är van vid stark mat bör du börja med de mildare chilisorterna. Krydda välkända vardagsrätter eller tillaga något helt nytt.

Grytor och soppor blir fylligare av chili. Chilins smak blir starkare ju längre den tillagas. Man kan även plockas bort chilin efter tillagningen om man inte vill äta den. Choklad och chili är en annan oslagbar kombination. En nypa chili ger den rykande varma kakaon ett eldigt inslag.

Chili odlas i växthus och hemma

En del handelsträdgårdar odlar chili kommersiellt. Chilibaljorna säljs färska och förädlade, bl.a. i pulverform och konserverade.

Det blir ännu populärare att odla chili hemma. Antalet entusiastiska amatörer växer stadigt. Chilifrukter är kanske inte de lättaste att odla, men de har inspirerat många till trädgårdsarbete.

Årets grönsak utses av Trädgårdsbranschens centralorganisation Trädgårdsförbundet och Inhemska Trädgårdsprodukter rf. Målet är att bredda användningen av grönsaker och sprida kunskap.