Tomat

Den huvudsakliga skördesäsongen för tomat infaller mellan april och oktober. Skördetopparna infaller mellan juni och augusti, då tomatkonsumtionen är 2–3 gånger större än under importperioden. Tomatens produktionsyta är omkring 116 hektar. Av dessa är 25 hektar belysta för att möjliggöra odling året om.

Importsäsongen för tomat infaller främst mellan oktober och april, även om en liten mängd tomater importeras även på sommaren. De importerade tomaterna kommer främst från Spanien och Holland.

De senaste åren har efterfrågan på specialtomater såsom körsbärstomater, olika kvisttomater, gula och orangea tomater, plommontomater och miniplommontomater ökat. De importeras från utlandet, men produktionen av inhemska specialtomater ökar också i takt med efterfrågan. Det gäller alltså att även välja inhemska specialtomater.

Mångsidig favorit

Vår viktigaste växthusgrönsak kommer ursprungligen från Sydamerika. Tomaten (Lycopersicon esculentum) tillhör samma släkt som aubergine och potatis och finns i många olika former.

Den vanliga tomaten är rund och medelstor och har en diameter på ca 4–6 cm.
Bifftomaten är stor och har en diameter på ca 10 cm. Bifftomaten har en fårad yta och flera fack i fruktköttet.
Körsbärstomaten är liten med en diameter på ett par centimeter. Den har en sötare smak än vanliga tomater.
Cocktailtomaten är något större än körsbärstomaten.
Plommontomaten är oval.
Pärontomaten är en liten, päronformad tomat.
Gula och orangea tomater är mildare och sötare än vanliga tomater.

Tomaten är en mångsidig grönsak. Man kan äta den som den är, på smörgåsen eller i en sallad. Man kan grilla, bräsera eller fylla tomater – bifftomater är särskilt lämpade för fyllning. Tomater passar bra i pizzor och stekar och kan användas i soppor, såser och juicer.

Gröna tomater är perfekta för inläggningar. Körsbärstomater kan serveras som de är, t.ex. som cocktailsnacks eller på en ostbricka. De är även perfekta att dekorera maten med.

Den idealiska förvaringstemperaturen för tomater är 13 grader, men det är bättre att det är för varmt än för kallt. I kylskåpet mister tomaterna snabbt sin smak och fasthet. I värme mognar de snabbare.

Tomater producerar mycket etylen och bör därför inte förvaras nära grönsaker som skadas av etylen, som t.ex. gurka och örter.