Sallater

Produktionen av sallater har ökat kraftigt och urvalet av sallater har vuxit. Förutom den traditionella bladsallaten produceras det även bl.a. is-, ekblads-, lollo rosso- och salanovasallat. Produktionen är jämn året om.

Konsumenternas intresse för olika sallatssorter gör att produktionen breddas. Våga prova nya sorter i matlagningen. Den inhemska sallaten är garanterat färsk när den hamnar på tallriken eftersom resan från producenten till konsumenten är kort.

Sallatsodlingen förändrades stort i början på 80-talet när man började med rännodling och belyst åretruntproduktion i Finland och övriga Norden. Produktionen av trädgårdssallat minskade när den krukodlade bladsallaten intog marknaden. Trädgårdssallatens popularitet ökar dock igen och odlas numera både i ränna och torvbäddar.

På odlingarna har man övergått till åretruntproduktion. Eftersom isbergssallaten är så populär kan man dock inte ersätta importen helt med egen produktion. De främsta importländerna är Spanien och Sverige.

Sallater för alla smaker

Den traditionella trädgårdssallaten är finländarnas favorit, men utbudet av sallatssorter är brett och varierande. Alla sallater ska förvaras fuktigt i 2–5 grader i skydd från avdunstning.

Bataviasallatï¾  (Lactuca sativa var. capitata)
En välsmakande och vacker sallat som även kan användas som dekoration. En sallatskorsning som liknar isbergssallat. Batavians veckade och spröda blad är rödaktiga eller gröna.

Bindsallat
Se romansallat

Cikoriasallat ï¾ (Cichorium intybus)
Cikoriasallat bildar en ljusgul, 7–20 cm lång konisk bladrosett. Bladen är saftiga och har en bitter smak. Sallatens beska stam bör skäras bort. Röd cikoriasallat är en variant av den ljusgula cikoriasallaten och används precis som cikoriasallat både rå och tillagad. Cikoriasallat kan användas i sallader, tillagad som tillbehör till maten, på ostbrickan och i varma rätter. Den kraftiga smaken kan mildras genom att man håller cikoriasallaten i varmt vatten en stund. Förvara sallaten i plastpåse i ett mörkt utrymme, då ljus gör att smaken blir besk. Se också rosésallat, eller radicchiosallat.

Cossallat
Se romansallat

Ekbladssallat (Lactuca sativa var. crispa)
I denna variant av bladsallat är bladen flikiga på ett sätt som påminner om ekblad. Sallaten odlas med röda och gröna blad, men den gröna sorten har också en brunröd nyans på bladen. Det stora huvudet är löst och yvigt. Sallaten har en fyllig, men inte besk smak. Den används i sallader och som dekoration. Den vackra ekbladssallaten kommer till sin rätt i sallatsblandningar

Endiver
Förvara endiverna i en plastpåse och tillsätt gärna några droppar vatten för att förhindra att den torkar ut.
Frisésallat
ï¾ (Cichorium endivis var. crispum)
Frisésallaten är nära släkt med escarolesallaten. Skillnaden ligger endast i bladens form; frisésallatens blad är flikiga och småveckade. Den täta bladrosetten kan bli mycket stor. De yttersta bladen är gröna, medan de innersta är svagt ljusgula. Frisésallaten har en kraftig, något bitter smak och ska därför helst blandas med andra sallatssorter. Frisésallaten används främst i sallader, men passar även utmärkt som dekoration.
Escarolesallat (Cichorium endivia var. latifolium)
Escarolesallaten tillhör också sallaterna med bitter smak. De släta bladen med rundade flikar bildar en yvig bladrosett. Escarolesallatens huvud kan bli mycket stort. De yttersta bladen är ljusgröna, medan de innersta är gula. Escarolesallaten har en kraftig smak och används i sallader, vanligtvis blandad med en mildare sallat. Den passar även bra i stuvningar.

Japansk persilja
Se mizuna

Krispsallat
Vanligast i butikerna är krispsallat i kruka, som är en korsning mellan isbergssallat och bladsallat. Den bladrika och spröda krispsallaten gör sallatsblandningen extra fyllig. Sprödheten förhindrar den också från att sloka. Krispsallaten tål viss uppvärmning.

Kruksallat
Kruksallaten ingår i bladsallaterna och är en nordisk uppfinning som odlas i torvkrukor. Färgglada sallater odlas också i krukor. Kruksallaterna används främst i sallader och som dekoration på maten. Det håller bättre än vanlig sallat. Förvara kruksallaten i sin originalplast.

Lollo bionda
Se lollo rosso

Lollo rossoï¾  (Lactuca sativa var. crispa)
Lollo rosso växer till ett löst knutet huvud. Ytterst är de rödaktiga bladen veckade och spröda med krusade kanter. Bladen längst in är ljusgröna. Den milda lollo rosson används ofta som dekoration och i sallatsblandningar eftersom den är så färgstark och vacker. Den gröna sallaten som ser likadan ut heter lollo bionda.

Mache
Se vintersallat

Mizuna ï¾ (Brassica rapa japonica)
Mizunakål, även känd under namnet japansk persilja, kommer från Kina och Japan. Bladen har finflikiga kanter. Den milda men aromatiska mizunakålen passar perfekt i sallatsblandningar eller som den är på smörgåsen.

Mizunakål
Se mizuna

Radicchiosallat
Se rosésallat

Romainesallat
Se romansallat

Romanasallat
Se romansallat

Romansallat, eller bindsallat ï¾ (Lactuca sativa var. longifolia)
Romansallaten med sitt höga huvud påminner om sallatskålen och odlades redan i forntidens Egypten. Romansallat kallas också romaine-, romana- eller cossallat och har mörkgröna blad som är ganska stora, långa och sträva. Smakmässigt är den starkare än vanlig trädgårdssallat. Romansallat används ofta i sallader blandat med andra sallatssorter. Dessutom passar den bra i varma rätter.

Rosésallat, eller radicchiosallat (Cichorium intybus var. foliosum)
Rosésallaten härstammar från Italien och är en rödbladig variant av cikoriasallaten. Till formen påminner den om isbergsallat eller liten rödkål. Av den starkt bittra rosésallaten använder man det rödvita huvudet som skyddas av de grönröda ytterbladen. Rosésallaten brukar blandas med milda sallater. Oljebaserade dressingar mjukar upp rosésallatens kraftiga smak. Rosésallat passar även bra i fruktsallader.

Ruccolasallatï¾  (Eruca sativa)
Ruccolan kommer från Italien, där den växer vilt. De långa, smala och tunna bladen utgör inte sallatens huvud. Den finaromatiska smaken påminner om nöt och rädisa. Det äldre svenska, sällan använda namnet för ruccola är senapskål. Ruccolan ger sallatsblandningar en fin smak. Den kan också användas i örtoljor. Ruccolan tål inte att förvaras länge.

Senapskål
Se ruccolasallat

Tatsoi, eller tha tsai ï¾ (Brassica chinnsis var. rosularis)
Tatsoi kallas ”vitamingrönsaken” i Japan eftersom den innehåller mycket kalium, magnesium och järn. Mörkgröna tatsoi har en mild smak och elegant arom. Bladen tål upphettning. Mångsidiga tatsoi passar bl.a. i sallader och soppor samt till kött och grönsaker, t.ex. i wokade rätter.

Tha tsai
Se tatsoi

Trädgårdssallaterï¾ 
Huvudsallat (Lactuca sativa)
Trädgårdssallaten härstammar från vildsallaten som växer i södra Europa, Mindre Asien och Nordafrika och som på 1400-talet importerades till England, varifrån den har spridit sig till Norden. I dag är trädgårdssallaten en av våra mest populära sallater. Den milda sallaten har ett runt huvud med mjuka blad som är tunna och välsmakande. Trädgårdssallaten används främst i sallader, på smörgåsar och som dekoration på maten. Förvara sallaten i plastpåse med några droppar vatten för att förhindra att den torkar ut.
Isbergssallat ï¾ (Lactuca sativa var. capitata)
Isbergssallaten har utvecklats från vilda sallatssorter. Som egen art härstammar den från 1700-talets Frankrike, varifrån den exporterades till USA på 1890-talet. I USA började man kalla sallaten för isberg (iceberg) och den blev mycket populär. I Europa blev odlandet av isbergssallat vanligare efter andra världskriget på grund av de amerikanska ockupationstruppernas matvanor. Isbergssallaten har ett tätt huvud. Bladen är spröda, tjocka och saftiga. Sallatens yttersta blad är gröna, medan de inre är nästan helt färglösa. Isbergssallaten passar perfekt i sallader eftersom den håller sig spröd och vacker. Den kan även användas i soppor och grytor. Det räcker att värma upp den lite snabbt. På grund av sin sprödhet och sitt täta huvud håller sallaten bättre än andra sorter.

Vintersallat, eller mache (Valerianella locusta)
Vintersallat odlades redan i antikens Rom. Vintersallat är en sallatsväxt och består av små bladrosetter. Bladen har en mild och nötliknande smak och är små och skedformade. Vintersallaten kan användas som den är eller blandad med andra sallatssorter. Den kan även användas som vackra och välsmakande dekorationer på maten. Förvara vintersallaten i plastpåse – den tål inte lång förvaring.