Örter fulländar måltiderna

Färska örter har erövrat finländarnas hjärtan. Örter används i allt högre grad i både vardags- och festmat året om. Färska örtskördar kommer hela tiden från växthusen och på somrarna även från friland. Många odlar själva örter på fönsterbrädan eller i växtlandet.

Smak och färg, färskt och doftande

Ett modernt kök utan färska örter är inte komplett. Örter fulländar vilken måltid som helst och även drycker och bakverk; de ger smak, färg och doft. Med hjälp av örter är det dessutom lätt att undvika överdriven användning av salt.

Användningen av färska örter har mer än fyrdubblats i Finland under det senaste årtiondet, vilket till stor del beror på bra växthusodling. Inhemska odlare klarar av att leverera ett mångsidigt sortiment med färska kvalitetsörter till alla matbutiker. Sortimentet omfattar ett trettiotal olika färska örter.

Lär dig mer om smakvärlden

Örter behåller sin popularitet eftersom folk uppskattar välsmakande mat. Det går helt enkelt inte att laga mat med internationella influenser utan färska örter. De välkända och hemtrevliga rätterna berikas, blir fräschare och lättare med färska örter. Örter är lätta att använda eftersom många rätter bara behöver salt, peppar och färska örter som krydda.

Det gäller att vara försiktig när man använder örter; använd bara en eller två färska örter till en rätt, åtminstone till en början. Undvik att kombinera flera starka örter, utan lägg hellre till en mild ört till en starkare eller testa milda örter i olika kombinationer. En tesked torkade örter i receptet motsvarar en eller två matskedar färska, hackade örter.

Finländarnas favoriter är dill, persilja och gräslök, som ofta kallas kryddgrönsaker. Ettan bland örter är basilika, som används ungefär lika mycket som alla andra örter tillsammans. Den bredare paletten används fortfarande mycket lite.

Från kraftiga och starka till fina och milda

Örter kan delas in grovt i kraftiga och fina örter. Kraftiga örter såsom rosmarin och timjan har ofta en hård, kvistliknande stjälk. Kvistarna från dessa örter kan tillsättas direkt i början av tillagningen. I slutet kan man även riva av eller klippa blad och lägga på den färdiga maten så att gästen får njuta av aromerna som frigörs.

Milda örter såsom basilika, körvel eller persilja kan tillsättas i valfri mängd. Starka örter såsom rosmarin och salvia ska användas mer försiktigt.

De aromatiska oljorna från de flesta örterna avdunstar lätt och tål inte lång tillagning. Fina örter med mjuka och stora blad kommer till sin rätt utan tillagning. De fina aromerna frigörs vid snabb upphettning eller om de tillsätts i den färdiga maten. Det gör örten överlägsen även vid tillagning av kalla rätter. Färska örter i en grönsallad smakar alltid gott.

Läs mer om de olika örterna och hur man använder dem!